Dialoog krijgt de plaats die het verdient en het levert leukere mensen.

ballonWeert in dialoog en met een vrije interpretatie binnen onze club ‘SMC0495 in dialoog’. Het geeft een bijzonder goed gevoel, waarbij mensen en hun mening de plaats krijgen die ze verdienen.

Ondanks onszelf zijn we iedere keer weer een beetje verwonderd, want we zijn het zo anders gewend. In ons poldermodel is het eerder regel dan uitzondering dat je gewoon zegt waar het op staat daarbij de discussie vooral niet schuwend.

En juist dat wordt vermeden als je jezelf moet vergelijken met een dier. Een wat vreemde kennismaking dat wel ‘want welk dier zou jij willen zijn’?  Wat voor de een er uit ziet als een Friese knol is voor de ander een show pony uit het label ‘my little pony’. Zo begrijp je meteen dat beeldvorming vaak met name in je eigen hoofd zit.

Resultaat, grote hilariteit en veel energie aan tafel. Ook zeer bevredigend, want opeens kun je zomaar ideeën kwijt die anders wellicht sceptisch ontvangen zouden zijn.

En daar ging het ons ook een beetje om, welk gevoel hebben mensen bij de term ‘erbij horen’. En dan met name in verhouding tot de digitale wereld. Met of zonder social media, de voordelen, de nadelen, de eenzaamheid of juist niet, het fake gelukkig zijn, de enorme beeldvloed en het slokken van zeeën tijd. Ook de spanning hoe onze toekomst eruit gaat zien als verlengstuk van de smartphone. En de  groeiende angst voor volledige controle door machtige bedrijven die onze totale inhoud vermarkten op een manier die we nauwelijks kunnen doorzien.

Het beeld van een psychische gijzeling in een futuristisch huis waar de koelkast vanzelf door Albert Heijn gevuld wordt doemt op. Want de sporen die we op internet achterlaten worden door deskundigen haarfijn uitgekloofd. En zonder schroom ingezet. Het is een gegeven wat meer en meer zichtbaar wordt voor de gewone burger. De een heeft er geen moeite mee, de ander verzucht dat je wel moet. Anders hoor je er  gewoon niet meer bij.

Het is buitengewoon verademend om te horen wat iedereen bezig houdt en dat er toch een heleboel aanvullende gedachten zijn  waar je uit jezelf nooit opgekomen was.

De eindconclusie voor ons was dan ook dat het een heel goed idee kan zijn om ook eens een vergelijkbare avond na een korte lezing in te lassen voor de hele club. Je leert elkaar op een andere manier kennen en er is altijd iets bij wat je op een ander been zet. Goed voor je sociale gedrag en goed voor wat meer kennis over het gebruik van social media buiten je eigen kleine wereldje om.

Uiteindelijk heb je dan toch de hele wereld aan je voeten en ben je een heleboel ervaring rijker.Social-media-logo-png.png

Voor vandaag en gisteren, dank fijne tafelgenoten voor een kijkje in je ziel. En dank organisatie en sponsors voor de mogelijkheid. Wij waren weer erg tevreden over onze plaats bij Golden Tulip en erg blij met de uitstekende ontvangst.

Voor al onze fans, ‘maak de borst maar nat’ dialoog maakt je rijker in kennis en verbinding. En laten we daar nu net voor in het leven geroepen zijn.

SMC0495 if you get it, share it.